Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ


ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ

Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)
Νέα παράταση της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους, τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου, προανήγγειλε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αιτία, η ανέλπιστα θετική ανταπόκριση των πολιτών, με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί να προσεγγίζουν...
πλέον τις 620.000! Ο νέος υπουργός, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έδωσε χθες και μια πρόγευση των προθέσεών του για τα αυθαίρετα, επιμένοντας ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν φθάσει στη Βουλή. Και ξεκαθαρίζοντας ότι στην όποια ρύθμιση δεν θα ενταχθούν τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν τα τελευταία 1 - 2 χρόνια. Η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης ημιυπαίθριου ή άλλου παράνομου χώρου λήγει στο τέλος Ιουνίου και το ΥΠΕΚΑ προανήγγειλλε χθες τη δεύτερη παράτασή της. «Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, έχουμε συγκεντρώσει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα υπολογίζαμε», ανέφερε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 618.334 αιτήσεις σε όλη τη χώρα, με «πρωταθλήτριες» τις πολεοδομικές υπηρεσίες Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κυκλάδων και Χαλκιδικής. Οπως ήταν επόμενο, την πρώτη επαφή του κ. Παπακωνσταντίνου με δημοσιογράφους από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος μονοπώλησε το θέμα των αυθαιρέτων. «Δεν συνηθίζω να αλλάζω άποψη όταν αλλάζω κυβερνητικό πόστο», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι θα μείνει πιστός στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για χάραξη μιας κόκκινης γραμμής στο πρόβλημα. Νομολογία του ΣτΕ «Δεν θα υπάρχει κείμενο που να αφορά τα αυθαίρετα στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, διότι άλλαξε η διαδικασία και θα μείνουν στον νόμο μόνο όσα αφορούν άμεσα την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ομως θα έρθει κάτι γρήγορα. Θα είναι προφανώς σύμφωνο με τη συνταγματική νομιμότητα, προφανώς θα έχει γίνει συζήτηση και συνεννόηση με το Συμβούλιο της Επικρατείας και προφανέστατα δεν θα συμπεριλαμβάνει όσους νομίζουν ότι οι κατασκευές που ξεκίνησαν πριν λίγο ή ξεκινούν τώρα θα υπαχθούν. Αυθαίρετα που έχουν γίνει τα τελευταία 1 - 2 χρόνια θα μείνουν εκτός, γιατί πάντα όταν υπάρχει μια συζήτηση για τακτοποίηση, μείωση προστίμων και ούτω καθεξής, αυτό δημιουργεί κίνητρα», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει από τον πρωθυπουργό και τον ίδιο εδώ και ένα έτος. «Δεν μπορούμε να διαγράψουμε τη νομολογία του ΣτΕ για τα αυθαίρετα, κινούμαστε στο πλαίσιό της και κάνουμε μια συζήτηση», συμπλήρωσε. Συγκοινωνούντα δοχεία Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Μεσοπρόθεσμο θα υπολογιστούν για το 2011 ακόμα 300 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από αυθαίρετα, εκτός τα προηγούμενα 300 εκατομμύρια του 2010. «Υπολογίστε ότι τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους πήγαν καλύτερα από ό, τι περιμέναμε και αυτά είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία», ανέφερε.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ημιυπαίθριοι: Νέα παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου


Ημιυπαίθριοι: Νέα παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

23 Ιουνίου, 2011
Ειδήσεις Ελλάδα:
Νέα παράταση στη ρύθμιση για τουςημιυπαίθριους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, η προθεσμία της υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση, έληγε στα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά των πολιτών υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για ένταξη στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί η νέα παράταση.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση ξεπερνούν τις 610.000, ενώ τα έσοδα είναι περισσότερα από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί.
Πηγή: Πρώτο Θέμα