Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Παράδειγμα ημιυπαίθριος χώρος

Παράδειγμα

Ημιυπαίθριος χώρος πρώτης κατοικίας 18 τετραγωνικών μέτρων στον Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης (Τιμή ζώνης 900€ ανά τ.μ.), που αυθαίρετα υφίσταται εδώ και 10 χρόνια.
Για την περίπτωση ρύθμισης με Ν. 3843/10
Ειδικό πρόστιμο: 18*900*5% = 810 €
Για την περίπτωση μη τακτοποίησης
Πρόστιμο ανέγερσης: 18*900*30% = 4.860,00 €
Πρόστιμο διατήρησης: 18*900*5% = 810 € * 10 = 8.100,00 €
ΠΛΗΡΩΤΕΟ ΣΥΝΟΛΟ: 12.960,00
Δηλαδή το Πρόστιμο διατήρησης σε αυτή τη περίπτωση χρεώνεται για κάθε χρόνο από τα τελευταία 10 (που υφίσταται π.χ. ως δωμάτιο) και μέχρι την κατεδάφιση του. Αν ο χώρος δεν κατεδαφιστεί, θα πληρώνετε επιπλέον 810,00 € κάθε χρόνο.

Διαδικασία Ελέγχου: Επανέρχεται σε ισχύ το άρθρο 4, του ν. 3212/03, με το οποίο θεσμοθετείται υποχρεωτική διαδικασία ελέγχου ποσοστού τουλάχιστον 10% (τυχαίο δείγμα) των οικοδομικών αδειών, που έχουν εκδοθεί από τις πολεοδομικές υπηρεσίες. Από τις παραπάνω ελεγχθείσες οικοδομικές άδειες ποσοστό 2% θα ελεγχθεί από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Έγινε δεκτή η τροπολογία της κυρίας Περλεπέ για παράταση στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων



Συζητήθηκε και έγινε δεκτή η τροπολογία που είχαν καταθέσει στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την Βιοποικιλότητα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη και οι συνάδελφοί της κ. Γιάννης Δριβελέγκας και Νίκος Ζωϊδης, σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και λοιπών παραβάσεων εκτός του όγκου των κτηρίων βάσει των νόμιμων οικοδομικών αδειών.
Έτσι παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3843/2010, μέχρι την 30 Ιουνίου 2011.
Σχετικά με την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου, η διατύπωση στο άρθρο που ενσωματώνει την τροπολογία είναι η εξής:
«Για τις από 1.1.2011 υποβαλλόμενες αιτήσεις η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου, που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 3843/2010, όπως ισχύει, παρατείνεται μέχρι την 30.10.2011».
Επίσης όλα τα συλλογικά όργανα που προβλέπονται από την πολεοδομική νομοθεσία και είναι αρμόδια για τα σχετικά ζητήματα, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με την ίδια σύνθεση και χωρική αρμοδιότητα και μετά την 1.1.2011, μέχρι την εκ νέου συγκρότησή τους, ή τη σύσταση νέων οργάνων με αντίστοιχες αρμοδιότητες βάσει των ρυθμίσεων του ν. 3852/2010.
Μετά την αποδοχή της τροπολογίας και την ενσωμάτωσή της στο νόμο ως άρθρο, η κυρία Περλεπέ εξέφρασε την ικανοποίησή της αφού, όπως υπογράμμισε, με τις παρατάσεις αυτές θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν οι πολίτες τις σχετικές εκκρεμότητες στις οικοδομές τους με την Πολεοδομία.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ο ΔΙΑΓΚΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΦΑΛΚΙΔΕΥΣΕΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ


Ο ΔΙΑΓΚΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΦΑΛΚΙΔΕΥΣΕΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Εκαναν τους ημιυπαίθριους χώρους... καλοκαιρινούς

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η ρύθμιση περί ημιυπαίθριων χώρων του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών βγήκε παγανιά και επιβάλλει ανάλογου ύψους πρόστιμα για τους ...ίδιους ημιυπαίθριους.
Αυτοψίες άρχισαν να διενεργούν κάποιες Εφορίες σε ημιυπαίθριους και playrooms για να επιβάλουν πρόστιμα, ενώ είναι σε εξέλιξη η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την 40χρονη νομιμοποίησή τους. Τώρα θέλουν να τα πάρουν διπλά;Αυτοψίες άρχισαν να διενεργούν κάποιες Εφορίες σε ημιυπαίθριους και playrooms για να επιβάλουν πρόστιμα, ενώ είναι σε εξέλιξη η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την 40χρονη νομιμοποίησή τους. Τώρα θέλουν να τα πάρουν διπλά;Οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πληρώσουν διπλό πρόστιμο για ημιυπαίθριους χώρους, αποθήκες, υπόγεια, σοφίτες, δώματια και τους λοιπούς ρυθμιζόμενους χώρους: ένα το πρόστιμο διατήρησης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και δεύτερο πρόστιμο αλλαγής χρήσης στο υπουργείο Οικονομικών -και μάλιστα αμφιβόλου νομιμότητος (το τελευταίο). Και ειδικά όταν υπάρχει εγκύκλιος περί του αντιθέτου από το 2005, καθώς και ο νόμος 3843 (παράγραφος 6 του άρθρου 6) για τους ημιυπαίθριους που προβλέπει πως, αν ρυθμιστούν οι χώροι αυτοί, δεν οφείλονται «άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί».
Ο νόμος ρύθμισης των ημιυπαίθριων χώρων δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 28 του περασμένου Απριλίου. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες πλέον των 1.000.000 ημιυπαίθριων χώρων ακινήτων που χτίστηκαν την τελευταία 15ετία και οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ένταξή τους στη ρύθμιση, δηλαδή την κατά κάποιο τρόπο «νομιμοποίησή» τους για διάστημα 40 ετών.
Πιστεύουν πως θα εισπράξουν 1,5 δισ.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο δανεισμού της χώρας από την τρόικα, που κυρώθηκε από τη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2013 από το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων.
Την ίδια ώρα, διάφορες Εφορίες της χώρας αγνοούν τη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και προχωρούν σε δικούς τους ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα, τα οποία μάλιστα είναι ανάλογα των ποσών της ρύθμισης! Δηλαδή, αποσκοπούν στον διπλασιασμό των προστίμων;
Επί παραδείγματι, από την Εφορία της Παλλήνης διενεργούνται τέτοιου τύπου έλεγχοι. Οι εφοριακοί έχουν βγει παγανιά και διενεργούν αυτοψίες σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής για ακίνητα που αγοράστηκαν προ 6ετίας, με το αιτιολογικό της παραγραφής.
Η διαδικασία είναι η εξής: αποστέλλουν πρόσκληση στον ιδιοκτήτη ακινήτου, προκειμένου να ελέγξουν το συμβόλαιο αγοράς, ζητώντας τα σχετικά έγγραφα, όπως το ίδιο το συμβόλαιο. Επόμενο στάδιο είναι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη για να κλείσουν ραντεβού, προκειμένου να περάσουν από την οικία του για τη διενέργεια αυτοψίας!
Αυτοψία εκτός εύλογου χρόνου
Πόσο νόμιμη μπορεί να είναι αυτή η αυτοψία όταν η εγκύκλιος 1046 από το 2005, με την οποία γίνεται γνωστή η γνωμοδότηση 622/2004 της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ορίζει δύο βασικά πράγματα:
1) Η αυτοψία πρέπει να γίνει εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και μάλιστα περίπου δυο μηνών και όχι 5 ή 6 ετών μετά. Η εγκύκλιος είναι σαφής: «Δεδομένου ότι το βάρος της απόδειξης το φέρει η φορολογούσα αρχή και είναι εξαιρετικά δυσχερής η ανάπτυξη γεγονότων σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τις ΔΟΥ, έτσι ώστε να διενεργείται αυτοψία κατά τον χρόνο υποβολής της οικείας δήλωσης. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, η αυτοψία διενεργείται εντός ευλόγου χρόνου περίπου δυο μηνών από την υποβολή της δήλωσης και τούτο γιατί θεωρούμε ότι η πραγματική κατάσταση του ακινήτου δεν είναι εύκολο να μεταβληθεί στο διάστημα αυτό».
2) Η φορολογούσα αρχή πρέπει να αποδείξει ότι κατά τη σύνταξη του συμβολαίου είχε γίνει η αλλαγή της χρήσης του χώρου. Διότι, για οποιαδήποτε αλλαγή σε μεταγενέστερο χρόνο, η εφορία δεν νομιμοποιείται να καταλογίσει φόρο μεταβίβασης για αλλαγή χρήσης. Σαφής είναι η εγκύκλιος και ως προς το σημείο αυτό:
«Για τις υποθέσεις, στις οποίες ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο του χρόνου φορολογίας (π.χ. στο τέλος του χρόνου παραγραφής) και δεν αποδεικνύεται με βάση τα στοιχεία της φορολογικής αρχής η διαμόρφωση του ημιυπαίθριου χώρου σε χώρο κύριας χρήσης (κατά το χρόνο φορολογίας), δεν υφίσταται για τον χώρο αυτό φορολογική υποχρέωση και, αν τυχόν στην εκδοθείσα πράξη έχει περιληφθεί η αξία την ημιυπαίθριων χώρων, εφόσον η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση ή ακύρωση εν όλω ή εν μέρει της οικείας πράξης».
Δικαιούται η Εφορία;
Δικαιούται λοιπόν η Εφορία να διενεργεί αυτοψία, επιβάλλοντας πρόστιμα για αλλαγή χρήσης που έχει γίνει μεταγενέστερα του χρόνου σύνταξης του συμβολαίου; Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, είναι προφανές ότι η Εφορία δεν νομιμοποιείται να πράττει κάτι τέτοιο. Δικαίωμα καταλογισμού φόρου μεταβίβασης για αλλαγή χώρου χρήσης μπορεί να επιβληθεί μόνο όταν θα μεταβιβαστεί το ακίνητο, δηλαδή σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον τότε παραμένει η αλλαγή χρήσης και διαπιστωθεί. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί η διαμόρφωση του ημιυπαίθριου σε χώρο κύριας χρήσης (κατά τον χρόνο φορολογίας), τότε πέραν του οφειλόμενου κύριου φόρου που αναλογεί στην επιφάνεια του ημιυπαίθριου επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος ανακρίβειας. Και με τα σημερινά δεδομένα αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δεν υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, καθώς ο νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει απαλλαγή από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση.
Τα πρόστιμα αυτά φροντίζει να εισπράξει τώρα το υπουργείο κι ενώ είναι σε εξέλιξη η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Κι αν δεν είναι έτσι τότε γιατί δεν κάνουν το πιο απλό, να παγώσουν οι έλεγχοι των Εφοριών μέχρι να περατωθεί η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και μετά να ελέγξουν όσους δεν ανταποκριθούν στη ρύθμιση αυτή. *

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργείο Οικονομικών
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Οικονομία
Μεταρρυθμίσεις για τους οίκους αξιολόγησης προαναγγέλει η Ε.Ε.
Κίνητρα για τους τευτλοκαλλιεργητές από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
Στασιμότητα στο Χ.Α.
Πτωτικά το ευρώ
Λ. Κατσέλη: Η σύνοδος της 25ης Μαρτίου το πρώτο βήμα

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Νέα παράταση για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων


Μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2011 παρατείνεται η προθεσμία για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Η παράταση αφορά τόσο στην αυτοπρόσωπη απευθείας υποβολή όσο και στην υποβολή τους με συστημένη επιστολή. Η τροπολογία προστέθηκε στο Σχέδιο Νόμου για τη βιοποικιλότητα.
Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να αποφορτιστεί το έργο των πολεοδομικών υπηρεσιών και να διευκολυνθούν οι πολίτες που επιθυμούν την υπαγωγή χώρων που έχουν αλλάξει χρήση (σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, φωταγωγούς, εσωτερικά αίθρια, πιλοτές, ημιυπαίθριοι κ.α.) στις διατάξεις του ν. 3843/2010.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση στα πολεοδομικά γραφεία από την 1 Μαρτίου του 2011 έως και τις 30 Ιουνίου 2011 θα καταβάλουν την πρώτη δόση του ειδικού προστίμου στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Παράδειγμα Ημιυπαίθριος χώρος


Παράδειγμα

Ημιυπαίθριος χώρος πρώτης κατοικίας 18 τετραγωνικών μέτρων στον Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης (Τιμή ζώνης 900€ ανά τ.μ.), που αυθαίρετα υφίσταται εδώ και 10 χρόνια.
Για την περίπτωση τακτοποίησης
Ειδικό πρόστιμο: 18*900*5% = 810 €
Για την περίπτωση μη τακτοποίησης
Πρόστιμο ανέγερσης: 18*900*30% = 4.860,00 €
Πρόστιμο διατήρησης: 18*900*5% = 810 € * 10 = 8.100,00 €
ΠΛΗΡΩΤΕΟ ΣΥΝΟΛΟ: 12.960,00
Δηλαδή το Πρόστιμο διατήρησης σε αυτή τη περίπτωση χρεώνεται για κάθε χρόνο από τα τελευταία 10 (που υφίσταται π.χ. ως δωμάτιο) και μέχρι την κατεδάφιση του. Αν ο χώρος δεν κατεδαφιστεί, θα πληρώνετε επιπλέον 810,00 € κάθε χρόνο.

Διαδικασία Ελέγχου: Επανέρχεται σε ισχύ το άρθρο 4, του ν. 3212/03, με το οποίο θεσμοθετείται υποχρεωτική διαδικασία ελέγχου ποσοστού τουλάχιστον 10% (τυχαίο δείγμα) των οικοδομικών αδειών, που έχουν εκδοθεί από τις πολεοδομικές υπηρεσίες. Από τις παραπάνω ελεγχθείσες οικοδομικές άδειες ποσοστό 2% θα ελεγχθεί από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους



Παράταση στη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως τις 30 Ιουνίου έδωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε πως το 2010 τα έσοδα από τις δηλώσεις ανήλθαν στα 106 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους έως τις 22 Φεβρουαρίου, τα έσοδα ήταν 57 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι ότι στο σύνολο του 2011 θα διαμορφωθούν στα 709 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις.

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

Τόνισε, όμως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη.

Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης επισήμανε ότι προκειμένου να αποφορτιστούν τα πολεοδομικά γραφεία θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες, που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση, να καταθέσουν τα παράβολα, μέσω των μηχανικών που έχουν αναλάβει τη διαδικασία, χωρίς να συνωστίζονται οι ίδιοι στις πολεοδομίες.

Σημειώνεται ότι ήδη, έχει πάρει παράταση δύο φορές η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για τους ημιυπαίθριους χώρους. Η τελευταία προθεσμία ήταν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται ότι οι «Καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία. Έως σήμερα οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Έτσι, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην παράταση εφαρμογής του νόμου, όπως άλλωστε αναμενόταν, ώστε να συγκεντρωθούν και περισσότερες αιτήσεις - έσοδα, καθώς οι ουρές στις πολεοδομίες πολλές φορές ξεπερνούν και τις 15 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Πρόστιμο και δόσεις

Σημειώνεται ότι ακόμα έχει παραταθεί η προθεσμία καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων καταβολής, ανά κατηγορία ακινήτων.

Συγκεκριμένα, το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εντός 30 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και 32 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης (πλην κατοικίας) από την έναρξη ισχύος του νόμου 3843/2010.

Καταβάλλεται ολόκληρο ή τμηματικά σε 10 ισόποσες δόσεις (για τα ακίνητα κατοικίας) και οκτώ ισόποσες δόσεις (για τα ακίνητα άλλης χρήσης), εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του ίδιου νόμου.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 10%.

Ορίζεται ότι για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος.

Για τους χώρους επίσης αυτούς δεν έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ειδικά ως προς τον φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη, όπως ήταν πριν από την τακτοποίησή τους. Δηλαδή, η διατήρηση των χώρων δεν μεταβάλλει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζει το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Μείωση προστίμων για αυθαίρετα

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το υπουργείο εξετάζει τη μείωση των προστίμων για τη διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, διότι, όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή.

Αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου, οι ιδιοκτήτες προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης, παρά να πληρώσουν.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέπεμψε σε σχετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.